Study: menthol cigarettes and fine amateurs looking to the illegal market

1
2013 m. birželį  įmonės „British American Tobacco“ užsakymu rinkos tyrimų bendrovės „Berent“ atliktos apklausos duomenimis, Europos Sąjungos svarstomos Tabako gaminių direktyvos įsigaliojimas lietuvius paskatintų tabako gaminių ieškoti nelegalioje rinkoje. Jei, kaip dabar planuojama, bus uždrausta prekyba mentolio skonio bei plonomis cigaretėmis, daugiau nei pusė jas rūkančių žmonių pradės ieškoti kontrabandinės produkcijos – taip teigia 61 proc. dabar rūkančių šias cigaretes. Šie rezultatai reprezentuoja Lietuvos interneto vartotojų pasiskirstymą – tyrimo metu buvo apklausta 1131 Lietuvos interneto vartotojų, iš kurių 500 buvo rūkantys.
 „ES direktyvoje numatytomis priemonėmis siekiama sumažinti rūkančiųjų skaičių, tačiau panašu, kad numatyti veiksmai nesustabdys lietuvių nuo rūkymo, – sako tyrimų bendrovės „Berent“ projektų direktorius Julius Neviera. – Dauguma, t.y. atitinkamai 82 ir 70 proc. mėtines bei plonas cigaretes dabar rūkančių vyrų bei moterų, teigia, kad jie rinksis kitokios rūšies rūkalus, o ne mes rūkyti.“
J. Neviera pastebi, kad rūkančiųjų tarpe kontrabandos tolerancija plačiai paplitusi – 63 proc. rūkančių asmenų pateisina kontrabandą ir jos vartojimą. Net 52 proc. visų rūkančiųjų teigia, kad patys yra pirkę kontrabandinių prekių, o 79 proc. visų rūkančių pažymi, jog kontrabandines prekes  yra pirkę jų draugai ar pažįstami. „Draugai bei pažįstami asmenys minimi ir kaip šaltinis, iš kurio galima įsigyti nelegalios produkcijos (juos įvardina 15 proc. apklaustųjų), – teigia J. Neviera. – Visgi net 41 proc. apklaustųjų teigia, kad kontrabandinės produkcijos lengviausia įsigyti turguje. Be to, net 4 iš 5 rūkančių asmenų panorėję labai lengvai sužinotų, kur galima greičiausiai įsigyti kontrabandinių prekių.“
Lietuvoje mentolio skonio cigaretes bent kartais rūko 68 proc. apklaustųjų, o plonas cigaretes – 81 proc. Visgi apie ES planuojamus draudimus žino mažiau nei pusė jų – 40 proc.
Cigaretės šiuo metu yra populiariausia kontrabandinė prekė Lietuvoje – vien 2012 m. sulaikyta kontrabandinių cigarečių už 17 494 288 litų. 2013 m. pirmoje pusėje daugiausia LR muitinės sulaikytų cigarečių kiekio sudarė cigaretės, pažymėtos Baltarusijos Respublikos nustatyto pavyzdžio banderolėmis (58 proc. visų cigarečių).